Wybór płytek podłogowych do restauracji

Płytki podłogowe w restauracji to nie tylko osłona na podłogę, ale istotna część całego wystroju tego lokalu. Mają olbrzymi wpływ na panującą w nim aurę oraz ostateczny efekt aranżacyjny. Ponadto pełnią ważne funkcje praktyczne na co dzień. Będą zabezpieczać podłogę przed wszelkimi płynami i zabrudzeniami, ułatwiając również jej sprzątanie. Ponieważ płytki do restauracji należy wybierać biorąc pod uwagę zarówno ich cechy praktyczne, jak i estetyczne, postanowiliśmy przygotować krótki poradnik dla osób przygotowujących się do tego zadania. Dowiesz się z niego jakie są najważniejsze cechy użytkowe płytek podłogowych oraz jaką wartość estetyczną mogą wnieść do Twojego lokalu. 

Płytki do restauracji – mniej i bardziej funkcjonalne 

Najważniejszą sprawą w wyborze płytek jest ich trwałość i odporność. Płytki na podłogę powinny być wytrzymałe i odporne na zarysowania, zabrudzenia oraz wilgoć. Warto rozważyć zakup płytek wykonanych z materiałów ułatwiających ich czyszczenie oraz gwarantujących najwyższy poziom bezpieczeństwa – na przykład ceramicznych lub gresowych. 

Restauracja jest miejscem, w którym może być regularnie ślisko, dlatego warto sięgać po zestawy płytek o specjalnie dopasowanej powierzchni. Nie powinna być zbyt gładka, gdyż sprzyjałoby to poślizgom oraz mogłoby doprowadzić do niepożądanych wypadków. Najważniejsze, by płytki mogły zapewnić Twoim gościom bezpieczeństwo. 

Kompatybilność z ogrzewaniem podłogowym jest ważna dla wielu przedsiębiorców. Jeśli planujesz zainstalować ogrzewanie podłogowe, upewnij się, że wybrane przez Ciebie płytki nadają się do połączenia z tą technologią. Warto podkreślić, że ogrzewanie podłogowe jest wydajniejsze niż zwykłe grzejniki ścienne oraz pozwala na bardziej ekonomiczne wykorzystanie wytworzonej energii. 

Oczywiście liczy się także design. Płytki na podłodze w restauracji powinny być estetyczne i pasować do wystroju wnętrza. Wśród wielu dostępnych opcji znajdziesz płytki o różnych wzorach, kolorach i fakturach, co z pewnością pomoże Ci stworzyć unikalną i atrakcyjną aranżację. W ostatnim czasie na popularności zyskują płytki w stylu glamour, na przykład połyskliwe płytki fioletowe lub ich czerwone odpowiedniki.

Stopień porowatości płytek podłogowych do restauracji 

W restauracji, gdzie jedzenie jest przyrządzone i serwowane, utrzymanie czystości jest kluczowe dla zdrowia i bezpieczeństwa gości. Wysoka porowatość płytek może prowadzić do powstawania pleśni i grzybów, co jest szczególnie niebezpieczne w restauracyjnym środowisku. Dlatego ważne jest, aby wybierać płytki o niskim poziomie porowatości, na przykład ceramiczne lub gresowe. Pory są mikroskopijnymi szczelinami w powierzchni płytek, które pochłaniają brud i bakterie. Im większa będzie ich porowatość, tym więcej brudu i bakterii może się w nich gromadzić.

Poza tym niska porowatość zwiększa trwałość płytek, co jest szczególnie ważne w miejscach o dużym natężeniu ruchu, takich jak właśnie restauracje. Wysoka porowatość może prowadzić do szybszego zużycia i uszkodzenia płytek, co w konsekwencji może zmusić do ich wymiany na nowe. Warto też pomyśleć nad zastosowaniem specjalnych form zabezpieczeń, impregnatów lub powłok epoksydowych, zwiększających ich ochronę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here