Płytki podłogowe w restauracji to nie tylko osłona na podłogę, ale istotna część całego wystroju tego lokalu. Mają olbrzymi wpływ na panującą w nim aurę oraz ostateczny efekt aranżacyjny. Ponadto pełnią ważne funkcje praktyczne na co dzień. Będą zabezpieczać podłogę przed wszelkimi płynami i zabrudzeniami, ułatwiając również jej sprzątanie. Ponieważ płytki do restauracji należy wybierać biorąc pod uwagę zarówno ich cechy praktyczne, jak i estetyczne, postanowiliśmy przygotować krótki poradnik dla osób przygotowujących się do tego zadania. Dowiesz się z niego jakie są najważniejsze cechy użytkowe płytek podłogowych oraz jaką wartość estetyczną mogą wnieść do Twojego lokalu.
Płytki do restauracji – mniej i bardziej funkcjonalne
Najważniejszą sprawą w wyborze płytek jest ich trwałość i odporność. Płytki na podłogę powinny być wytrzymałe i odporne na zarysowania, zabrudzenia oraz wilgoć. Warto rozważyć zakup płytek wykonanych z materiałów ułatwiających ich czyszczenie oraz gwarantujących najwyższy poziom bezpieczeństwa – na przykład ceramicznych lub gresowych.
Restauracja jest miejscem, w którym może być regularnie ślisko, dlatego warto sięgać po zestawy płytek o specjalnie dopasowanej powierzchni. Nie powinna być zbyt gładka, gdyż sprzyjałoby to poślizgom oraz mogłoby doprowadzić do niepożądanych wypadków. Najważniejsze, by płytki mogły zapewnić Twoim gościom bezpieczeństwo.
Kompatybilność z ogrzewaniem podłogowym jest ważna dla wielu przedsiębiorców. Jeśli planujesz zainstalować ogrzewanie podłogowe, upewnij się, że wybrane przez Ciebie płytki nadają się do połączenia z tą technologią. Warto podkreślić, że ogrzewanie podłogowe jest wydajniejsze niż zwykłe grzejniki ścienne oraz pozwala na bardziej ekonomiczne wykorzystanie wytworzonej energii.
Oczywiście liczy się także design. Płytki na podłodze w restauracji powinny być estetyczne i pasować do wystroju wnętrza. Wśród wielu dostępnych opcji znajdziesz płytki o różnych wzorach, kolorach i fakturach, co z pewnością pomoże Ci stworzyć unikalną i atrakcyjną aranżację. W ostatnim czasie na popularności zyskują płytki w stylu glamour, na przykład połyskliwe płytki fioletowe lub ich czerwone odpowiedniki.
Stopień porowatości płytek podłogowych do restauracji
W restauracji, gdzie jedzenie jest przyrządzone i serwowane, utrzymanie czystości jest kluczowe dla zdrowia i bezpieczeństwa gości. Wysoka porowatość płytek może prowadzić do powstawania pleśni i grzybów, co jest szczególnie niebezpieczne w restauracyjnym środowisku. Dlatego ważne jest, aby wybierać płytki o niskim poziomie porowatości, na przykład ceramiczne lub gresowe. Pory są mikroskopijnymi szczelinami w powierzchni płytek, które pochłaniają brud i bakterie. Im większa będzie ich porowatość, tym więcej brudu i bakterii może się w nich gromadzić.
Poza tym niska porowatość zwiększa trwałość płytek, co jest szczególnie ważne w miejscach o dużym natężeniu ruchu, takich jak właśnie restauracje. Wysoka porowatość może prowadzić do szybszego zużycia i uszkodzenia płytek, co w konsekwencji może zmusić do ich wymiany na nowe. Warto też pomyśleć nad zastosowaniem specjalnych form zabezpieczeń, impregnatów lub powłok epoksydowych, zwiększających ich ochronę.